Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

Zelena brda

  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

postanimo prijatelji

  • fb

Promo

Brvnara na brdu
060/653-1-000

Brvnara na brdu Zlatar, Kokin brod

Otkup i prodaja lekovitog bilja
062/296-044

Otkup i prodaja lekovitog bilja

Udruženje "Užičko bilje"
064/168-0-303

Apartmani Ristić Zlatarsko jezero

Integralno heljdino brašno
062/296-044

Integralno heljdino brašno

Apartman Kokin Brod - Zlatar
060/653-1-000

Apartman Kokin brod, Zlatar

Fermentirani beli luk – lekovita i neverovatno ukusna namirnica

autor: dr Aleksandar Ristić
objavljeno: 09/11/17
kategorija: gastronomija

Hiljadama godinama se beli luk koristi ne samo zbog aromatičnog ukusa koji mu je svojstven, već i zbog evidentnih lekovitih svojstava.

Fermentirani beli luk
Fermentirani beli luk - photo: A. Ristić

Na pomen belog Luka, iako vole njegovu nezamenjljivu začinsku aromu, dosta ljudi se namršti zamišljajući zadah koji ostaje posle konzumiranja, osećaj paljenja u ustima i želudcu, ponekad mučninu ili neke druge probavne smetnje.

Postoji rešenje kojim se uklanjaju ove neželjene prateće pojave korišćenja belog luka, a istovremeno ostavlja ovoj namirnici lekovitost, čak je i povećavajući zajedno sa gastronomskim mogućnostima upotrebe.

Poštujem dobre navike srpskog naroda. Jedna je ostavljanje i korišćenje kiselog kupusa.

Ukiselite na isti način i BELI LUK.

Dobićete isto tako zdravu i ukusnu namirnicu.

Sve što čini zdravim beli luk( uključujući i alicin kao aktivni lekoviti sastojak) ostaje nepromenjeno, a tokom procesa vrenja dolazi do stvaranja velikog broja probiotskih materija, povećavajući mu tako zdravstvenu i hranjljivu vrednost.

Način pripreme:

Kiseli se kao i kupus.
Očišćena čena stave se u teglicu ili teglu, ne naravno do vrha , pritisnu nečim da ne isplivaju, naliju slanom vodom par santimetara preko, i ostave da fermentišu.
Odnos vode i soli je je 10 g na 2 dl vode, tj. kafena kašičica na šolju vode. Prosto!

 Znak da mogu da se jedu je kad ne čujete više vrenje.  Zelena boja čena je uobičajena posledica fermentacije.

Što duže stoji, ukusnije je i zdravlje, mada sumnjam da ce stići dugo da stoji nepojedeno jednom kad ga probate.
Rasol, tj. tečnost u kojoj beli luk fermentira je odličan dodatak supama, čorbama, sosevima, mlevenom mesu i salatama.

Da napomenem da voda bude nehlorisana, so morska, a beli luk domaći, ili ne treba?

IMA JOŠ !

Baveći se preko 20 godina medicinom, lekovitim biljem i hranom dosta toga mi je paznju usmerilo na fermentirane proizvode, upravo zbog ogromne zdravstvene koristi.
Jedna rečenica izgovorena od mojih sinova kad su bili mali glasila je: “Zašto je sve što je zdravo odvratnog ukusa?”  i otkrila mi je svu jednostavnost toga kako treba da izgleda svaki nas proizvod.

Zdravo i ukusno!

Sve što proizvodimo i prodajemo koristimo i sami, brašno, čajeve, sokove, sušeno povrće i naravno nekoliko vrsta sirćeta (jabukobo, šljivovo, od šipurka, od suvog voća).

Ukus balsamiko sirćeta je karakterističan i dobro poznat, zahvaljujući velikim delom i tačno usmerenom, dugotrajnom fermentacijom .
Ima nešto što  po neobično punom i karakterističnom ukusu može da parira balsamiku svojom originalnošću je beli luk fermentisan sa medom i solju u šljivovom sirćetu u trajanju od minimalno pola godine.

 I ovde važi pravilo da se dužim vrenjem i odležavanjem dobija bolji ukus, pa ako za balsamiko treba čekati 12 godina, pola godine za jednu od najukusnijih i najzdravijih salata i začinskog sirćeta i nije mnogo.

Vredi sačekati.

Postavite Vaš komentar

Tagovi: beli luk, fermentirani beli luk, lekovito bilje

Članak se nalazi u kategoriji: gastronomija

Napišite komentar Otkaži odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa zvezdicom su obavezna.

Poslednji komentari

  • Владимир je postavio komentar na tekst
    Bakterije naše nasušne…
  • Иван je postavio komentar na tekst
    Glog – lekovita svojstva, kada se i kako koristi?
  • dr Aleksandar Ristić je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Branko je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Zoran Selaković je postavio komentar na tekst
    Umesto šetnje…. vožnja biciklom

Najnoviji tekstovi

  • Arnica montana
    objavljenjo: 18/06/22
  • Sirće od gloga, lekovitost uz dobar ukus
    objavljenjo: 29/01/22
  • Recepti sa šljivovim sirćetom
    objavljenjo: 03/05/21
  • Jagorčevina, jaglac – Primula veris
    objavljenjo: 02/12/20
  • Doktor iz Užica koji gaji lekovito bilje
    objavljenjo: 24/05/20

Najčitaniji tekstovi

  • Divlja kupina – čaj od lista i Englezi 14.9k pregleda
  • Biljni ekstrakti i neki postupci njihovog dobijanja 8.3k pregleda
  • Vrbovica – Ivan trava 7.4k pregleda
  • Šljivovo sirće – Zaboravljeni “Brend” Zlatiborskih sela 6.5k pregleda
  • Ekcem, jedan dobar starinski recept 5.9k pregleda
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
  • Portal prirode
  • Zelena brda
  • info@zelenabrda.rs
  • markteting@zelenabrda.rs
Footer Social Logo

postanimo prijatelji:

  • fb

2012 - 2025 © "Užičko bilje" "Zelena brda" Sva prava zadržana.
Sadržaj objavljen na Portalu "Zelena brda" ne sme se reprodukovati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti bez predhodne dozvole administratora.
Web stranicu izradio Milutin Milic