Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

Zelena brda

  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

postanimo prijatelji

  • fb

Promo

Brvnara na brdu
060/653-1-000

Brvnara na brdu Zlatar, Kokin brod

Otkup i prodaja lekovitog bilja
062/296-044

Otkup i prodaja lekovitog bilja

Udruženje "Užičko bilje"
064/168-0-303

Apartmani Ristić Zlatarsko jezero

Integralno heljdino brašno
062/296-044

Integralno heljdino brašno

Apartman Kokin Brod - Zlatar
060/653-1-000

Apartman Kokin brod, Zlatar

Sirće od gloga, lekovitost uz dobar ukus

autor: dr Aleksandar Ristić
objavljeno: 29/01/22
kategorija: lekovito bilje

Zašto bi neko pravio sirće od gloga?

Glog cvet
Glog cvet / foto: A. Ristić

Sirće može da se napravi gotovo od svega podložnog alkoholno- sirćetnoj fermentaciji.
Smisao gotovog proizvoda je u tome što, ako izuzmemo razne vrste šećera iz voćne sirovine koji se procesom fermentacije pretvaraju u alkohol a zatim u sirćetnu kiselinu, uglavnom sve ostale komponente osnovne sirovine bitne za biološke, metaboličke, hranljive i farmakološke efekte ostaju nepromenjene.

U ovom procesu polifenolni deo, vitaminski, mineralni sa koloidno rastvorenim oligoelementima ostaje u obliku veoma pogodnom za resorpciju, a dolazi i do stvaranja raznih aromatičnih jedinjenja koja daju ukus pogodan za konzumiranje, pod uslovom da je fermentacija išla ispravnim tokom.

Količina kiseline u gotovom sirćetu konzervira proizvod i čuva komponente od razlaganja ili kvarenja u veoma dugom vremenskom periodu, neke praktično i trajno.
Eto razloga zašto bi neko napravio i SIRĆE OD GLOGA.

Pošto smo ranije pisali o sastavu ploda gloga, aktivnim principima delovanja, načinu i dužini upotrebe, indikacijama da pre nego nastavimo dalje o sirćetu od gloga navedemo i RAZLOGE ZA UPOTREBU oslanjajući se i na neka NOVIJA ISTRAŽIVANjA.


Mimo već poznatih indikacija za upotrebu preparata od gloga kao što su:

  • normalizovanje krvnog pritiska bilo da je povišen ili snižen
  • normalizovanje srčanog ritma
  • bolja prokrvljenost srčanog mišića
  • povećanje elastičnosti krvnih sudova
  • smirujuće na centralni nervni sistem

Dosta novijih istraživanja preporučuje korišćenje ekstrakta gloga kao:

  • prevenciju infarkata miokarda(vazodilatatorni efekat tanina i antioksidativni efekat proantocijana)
  • tokom hemoterapije i zračne terapije malignih oboljenja plod gloga ima zaštitnu ulogu na zdrave ćelije organizma
  • posle preležanog miokarditisa( trenutno aktuelno kao česta komplikacija Kovid 19 virusom), infarkta srca pomaže oporavku srčanog mišića
  • značajno inhibira stvaranje tromboksana A2 i slepljivanje trombocita, smanjujući tako stvaranje ateromskih ploča i tromboze.
  • takođe treba znati da utiče na razređivanje krvi tako što inhibira sintezu faktora H i povećava nivo Antitrombina III.

Jako zanimljivo istraživanje turskih autora( link i reference dajemo na kraju teksta) o pozitivnim efektima sirćeta gloga obavljeno je na četrdesetak pacijenata od kojih su svi imali preko 42 godine, povišene telesnu masu, krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi sa lošim odnosom frakcija holesterola.

Upotrebljavano je 20 ml. standardizovanog sirćeta gloginja , od lokalnog proizvođača, odležalog dve godine rastvorenog u 40 ml. vode odmah nakon obroka u trajanju od 4 nedelje.
Značajno je da su kod svih pacijenata gore navedeni fizički parametri nakon tog vremena imali poboljšanje u proseku od 10%.
Detalje ovog istraživanja možete videti na http://pubs.sciepub.com/jfnr/2/9/2/

Postavite Vaš komentar

Tagovi: glog, lekovito bilje, sirće od gloga

Članak se nalazi u kategoriji: lekovito bilje

Napišite komentar Otkaži odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa zvezdicom su obavezna.

Poslednji komentari

  • Владимир je postavio komentar na tekst
    Bakterije naše nasušne…
  • Иван je postavio komentar na tekst
    Glog – lekovita svojstva, kada se i kako koristi?
  • dr Aleksandar Ristić je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Branko je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Zoran Selaković je postavio komentar na tekst
    Umesto šetnje…. vožnja biciklom

Najnoviji tekstovi

  • Arnica montana
    objavljenjo: 18/06/22
  • Sirće od gloga, lekovitost uz dobar ukus
    objavljenjo: 29/01/22
  • Recepti sa šljivovim sirćetom
    objavljenjo: 03/05/21
  • Jagorčevina, jaglac – Primula veris
    objavljenjo: 02/12/20
  • Doktor iz Užica koji gaji lekovito bilje
    objavljenjo: 24/05/20

Najčitaniji tekstovi

  • Divlja kupina – čaj od lista i Englezi 14.9k pregleda
  • Biljni ekstrakti i neki postupci njihovog dobijanja 8.3k pregleda
  • Vrbovica – Ivan trava 7.4k pregleda
  • Šljivovo sirće – Zaboravljeni “Brend” Zlatiborskih sela 6.5k pregleda
  • Ekcem, jedan dobar starinski recept 5.9k pregleda
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
  • Portal prirode
  • Zelena brda
  • info@zelenabrda.rs
  • markteting@zelenabrda.rs
Footer Social Logo

postanimo prijatelji:

  • fb

2012 - 2025 © "Užičko bilje" "Zelena brda" Sva prava zadržana.
Sadržaj objavljen na Portalu "Zelena brda" ne sme se reprodukovati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti bez predhodne dozvole administratora.
Web stranicu izradio Milutin Milic