Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

Zelena brda

  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

postanimo prijatelji

  • fb

Promo

Brvnara na brdu
060/653-1-000

Brvnara na brdu Zlatar, Kokin brod

Otkup i prodaja lekovitog bilja
062/296-044

Otkup i prodaja lekovitog bilja

Udruženje "Užičko bilje"
064/168-0-303

Apartmani Ristić Zlatarsko jezero

Integralno heljdino brašno
062/296-044

Integralno heljdino brašno

Apartman Kokin Brod - Zlatar
060/653-1-000

Apartman Kokin brod, Zlatar

Konzerviranje jaja

autor: dr Aleksandar Ristić
objavljeno: 23/04/18
kategorija: gastronomija

Još jedan zaboravljeni recept vredan pažnje…

Konzervirana jaja
Konzervirana jaja / Foto: dr Aleksandar Ristić

Kada vas obuhvati zanimanje za određenu temu, verovatno ste primetili da odjednom sa svih strana počinju da iskaču ljudi ili događaji koji kao da su poslati da vam otvaraju vrata u dotad neviđen svet.

Moje zanimanje za fermentirane proizvode traje već nekoliko godina, koliko  zbog neobičnih ukusa, jos malo više i zbog veoma dobrog uticaja na zdravlje.

Tako se skupe rat na Svetoj zemlji, moj brat i profesor hemije.

Na Facebook-u jedan zanimljiv profesor hemije postavlja pitanje ko zna starinske načine konzerviranja hrane. Neverovatno koliko je ljudi osetilo potrebu da komentariše i pomene svoje dedove ili babe u kontekstu ukusa detinjstva.

Ipak, sve čega se sećaju su kiseli kupus, turšija, vodnjika, meso pečeno pa zaliveno vrelom masti u kantama ili držano u hladnom bunaru.

Profesor, malo nezadovoljan konzervatorskim stanjem nacije, kaže da su zapadnjaci u daleko boljem stanju od nas, pa jos uvek tradicionalno kisele i tako čuvaju mnogo veći broj namirnica, pa kaže da se između ostalog kod nas zaboravilo na kiseljenje jaja.

Uz malo čuđenja sam nekako olako prešao preko te meni neverovatne ideje, što mi nije inače običaj.

Ali, eto, sačekaše me otvorena vrata.

Pričajući o ratu u Siriji, koji može postati i svetski, brat i ja gradimo srpsku strategiju. Kao trećepozivci valja da se bavimo pozadinom. Hranom, lekovima i moralom.

Lekove iz sume i livade, hajde, znamo. Sa rakijom za sve namene posedujemo određene veštine.
Ali, kako sačuvati hranu za duži period kad nema gde da se kupi nikakva hemija za konzerviranje?

Majka, slušajući razgovor kaže da smo dokoni. Ali daje predlog za trap.

A mi se kao i obično setimo đeda. Za jednu Novu godinu taj magistar preživljavanja gladnog detinjstva i nemačkog logora (spremao nam je čak i paprikaš od puževa, gulaš od gugutki na zgražanje gospođe babe), izneo je na sto lubenicu.

Ma kakav Hudini! Heroj Nove 1975-te je sačuvao lubenicu zakopanu u sitni savski pesak u ćošku dvorišta.
Malo smežurana, ali iste slasti.

Tako su nekad čuvali i jaja u pesku i pepelu, čak i do dve godine. Verujemo dedi, svašta je znao.

 A onda se setimo i prababe, i oljuštenih jaja u tegli čuvanoj u duplom prozoru. Da nije bilo profesora, ko bi se setio…

Konzervirana ukiseljena jaja

Evo najprostijeg recepta, koji po želji možete modifikovati. Onaj prababin.

Mera je za klasičnu teglu .

Deset jaja staviti u šerpicu i naliti vodom da ih prekrije 1-2cm.
Kad proključa meriti 10 minuta, pa skinuti i staviti ih u ledenu vodu da bi se lakše oljuštila.

Dok se jaja kuvaju spremite oko 2 dl mešavine:

  • 1 dl jabukovog sirćeta
  • 1 dl vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • nekoliko zrna bibera I list lorbera.

Mešavinu dovedite do ključanja.

Za to vreme složite oljuštena jaja u teglu slobodno ih lagano sabijajući.

Nalijte vruću mešavinu do vrha i zatvorite teglu. Kad se ohladi, pravac frižider. Može se koristiti posle nekih 7 dana, a da tako stoji može i 6 meseci. Mada će vam teško opstati i dva dana kad jednom probate, pa tačan rok trajanja ne znam.

Opciono (kakav moderan idiotski izraz), dodavanjem parčeta cvekle u spremanje mešavine dobijete kasnije neverovatnu crvenu boju jajeta, na radost dece I ljubitelja lepog serviranja.

Ukus je jako lep, namirnica je vrlo hranjljiva, takođe je prebiotik.
Za užinu, iznenadne goste, uz pivo i sir .

Preporučujem.

Ako smislite neki drugačiji začinski ukus, podelite recept.
Pre nego što počne svetski rat.

2 komentara

Tagovi: fermentacija, zdrava hrana

Članak se nalazi u kategoriji: gastronomija

2 Comments

  • April 29, 2018 at 12:46 pm
    Branko je napisao:

    Rista, zaintrigirao si me sa ovim receptom i evo vec smo spremili jednu teglu u frizider. Nestrpljivo cekamo da prodje 7 dana. 🙂

    Pozdrav sa Balija,
    Branko

    Odgovor
    • May 9, 2018 at 6:38 am
      dr Aleksandar Ristić je napisao:

      Драги мој друже, надам се да си уживао у укусу као што уживам у твојим подводним сликама. Коментариши поново, прошло је 10 дана, занима нас

      Odgovor

Napišite komentar Otkaži odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa zvezdicom su obavezna.

Poslednji komentari

  • Владимир je postavio komentar na tekst
    Bakterije naše nasušne…
  • Иван je postavio komentar na tekst
    Glog – lekovita svojstva, kada se i kako koristi?
  • dr Aleksandar Ristić je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Branko je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Zoran Selaković je postavio komentar na tekst
    Umesto šetnje…. vožnja biciklom

Najnoviji tekstovi

  • Arnica montana
    objavljenjo: 18/06/22
  • Sirće od gloga, lekovitost uz dobar ukus
    objavljenjo: 29/01/22
  • Recepti sa šljivovim sirćetom
    objavljenjo: 03/05/21
  • Jagorčevina, jaglac – Primula veris
    objavljenjo: 02/12/20
  • Doktor iz Užica koji gaji lekovito bilje
    objavljenjo: 24/05/20

Najčitaniji tekstovi

  • Divlja kupina – čaj od lista i Englezi 14.9k pregleda
  • Biljni ekstrakti i neki postupci njihovog dobijanja 8.3k pregleda
  • Vrbovica – Ivan trava 7.4k pregleda
  • Šljivovo sirće – Zaboravljeni “Brend” Zlatiborskih sela 6.5k pregleda
  • Ekcem, jedan dobar starinski recept 5.9k pregleda
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
  • Portal prirode
  • Zelena brda
  • info@zelenabrda.rs
  • markteting@zelenabrda.rs
Footer Social Logo

postanimo prijatelji:

  • fb

2012 - 2025 © "Užičko bilje" "Zelena brda" Sva prava zadržana.
Sadržaj objavljen na Portalu "Zelena brda" ne sme se reprodukovati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti bez predhodne dozvole administratora.
Web stranicu izradio Milutin Milic