Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

Zelena brda

  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

postanimo prijatelji

  • fb

Promo

Brvnara na brdu
060/653-1-000

Brvnara na brdu Zlatar, Kokin brod

Otkup i prodaja lekovitog bilja
062/296-044

Otkup i prodaja lekovitog bilja

Udruženje "Užičko bilje"
064/168-0-303

Apartmani Ristić Zlatarsko jezero

Integralno heljdino brašno
062/296-044

Integralno heljdino brašno

Apartman Kokin Brod - Zlatar
060/653-1-000

Apartman Kokin brod, Zlatar

Recepti sa šljivovim sirćetom

autor: dr Aleksandar Ristić
objavljeno: 03/05/21
kategorija: gastronomija

Kako napraviti ukusnu i zdravu fermentisanu salatu od četiri namirnice?

Šljivovo sirće
Šljivovo sirće - foto: A. Ristić

Šljivovo sirće, beli luk,  ljute paprike, med.

Svaka od ovih namirnica ima svoje hranljive vrednosti, a sam proces vrenja obogaćuje sastav novim biološki vrednim materijama.

Alicin i kapsaicin iz belog luka i papričica, sa bogatstvom minerala iz meda i šljiva i velikom količinom probiotika koji se stvaraju fermentacijom po hranljivim vrednostima teško da imaju sa čim da se uporede.

O ukusu ne govorimo, jer mora da se proba.

A napraviti je lako, samo treba strpljenja od par nedelja da proizvod bude gotov i da može da se koristi.

Fermentisani beli luk sa ljutom paprikom

Sastojci:

  • beli luk
  • ljuta paprika
  • med
  • šljivovo sirće
  • so

Priprema:

Oljuštiti beli luk

 

Iseći ljutu papriku na komade

 

Napuniti teglu blago pritiskajući, ali ne do vrha, jer je potrebno ostaviti prostora za kasniju fermentaciju.

 

Dodati pola kašičice soli.  Ovo je bitno zbog ispravnog usmeravanja toka fermentacije.

 

Dodati zatim 3-4 kašike nepasterizovanog (“živog” ) sljivovog sirćeta.

Ovo sirće ima nekoliko namena.
Pošto nije pasterizovano, mikroorganizmi u njegovom sastavu nastavljaju fermentaciju i podstiču vrenje povrća takodje u ispravnom smeru.
Ukus i sastav ovog sirćeta su posebni i mešavina sa aromama luka i paprike je gastronomski doživljaj.
Zatim lagano dodati med. Voditi računa da ne ostanu mehurići vazduha i da se ne sipa do vrha tegle, jer kada počne proces vrenja može se desiti da med iscuri .

Teglu ovlas zatvoriti poklopcem.

Ostaviti da stoji 2-3 nedelje tj. dok ne prestane vidljiva fermentacija.

Zatim može da se koristi.

Nekoliko preporuka:

U zavisnosti od sklonosti, staviti manje ili više ljutih paprika.

Stavljati u manje tegle zbog brze fermentacije.

Ostaviti negde i “zaboraviti” 1-2 teglice.

Nakon pola godine ili godinu dana ukus  je teško opisati i rečju fenomenalno!

Tečnost se može koristiti umesto sirćeta za salate, kao preliv za meso ili dodati u supu ili čorbu.

Postavite Vaš komentar

Tagovi: prirodni recepti, šljivovo sirće

Članak se nalazi u kategoriji: gastronomija

Napišite komentar Otkaži odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa zvezdicom su obavezna.

Poslednji komentari

  • Владимир je postavio komentar na tekst
    Bakterije naše nasušne…
  • Иван je postavio komentar na tekst
    Glog – lekovita svojstva, kada se i kako koristi?
  • dr Aleksandar Ristić je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Branko je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Zoran Selaković je postavio komentar na tekst
    Umesto šetnje…. vožnja biciklom

Najnoviji tekstovi

  • Arnica montana
    objavljenjo: 18/06/22
  • Sirće od gloga, lekovitost uz dobar ukus
    objavljenjo: 29/01/22
  • Recepti sa šljivovim sirćetom
    objavljenjo: 03/05/21
  • Jagorčevina, jaglac – Primula veris
    objavljenjo: 02/12/20
  • Doktor iz Užica koji gaji lekovito bilje
    objavljenjo: 24/05/20

Najčitaniji tekstovi

  • Divlja kupina – čaj od lista i Englezi 14.9k pregleda
  • Biljni ekstrakti i neki postupci njihovog dobijanja 8.3k pregleda
  • Vrbovica – Ivan trava 7.4k pregleda
  • Šljivovo sirće – Zaboravljeni “Brend” Zlatiborskih sela 6.5k pregleda
  • Ekcem, jedan dobar starinski recept 5.9k pregleda
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
  • Portal prirode
  • Zelena brda
  • info@zelenabrda.rs
  • markteting@zelenabrda.rs
Footer Social Logo

postanimo prijatelji:

  • fb

2012 - 2025 © "Užičko bilje" "Zelena brda" Sva prava zadržana.
Sadržaj objavljen na Portalu "Zelena brda" ne sme se reprodukovati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti bez predhodne dozvole administratora.
Web stranicu izradio Milutin Milic