Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

Zelena brda

  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

postanimo prijatelji

  • fb

Promo

Brvnara na brdu
060/653-1-000

Brvnara na brdu Zlatar, Kokin brod

Otkup i prodaja lekovitog bilja
062/296-044

Otkup i prodaja lekovitog bilja

Udruženje "Užičko bilje"
064/168-0-303

Apartmani Ristić Zlatarsko jezero

Integralno heljdino brašno
062/296-044

Integralno heljdino brašno

Apartman Kokin Brod - Zlatar
060/653-1-000

Apartman Kokin brod, Zlatar

Čajevi sa imenom – Domaće šljivovo sirće

autor: dr Aleksandar Ristić
objavljeno: 24/06/17
kategorija: lekovito bilje

Procesi tzv. Fermentacije su sveprisutni u prirodi i to su procesi u kojima se organske namirnice transformišu uz aktivnost enzima mikroorganizama stvarajući nove namirnice.

Domaće Šljivovo sirće slika
Šljivovo sirće sa začinskim biljem - Foto: A.Ristić

Tokom ovog procesa stvaraju se alkoholi, kiseline (mlečna, sirćetna i dr.), vitamini, arome i druge materije.
Krajnji efekat ovog procesa je proizvod veoma visoke biološke vrednosti, zadržavajući u dobroj meri miris osnovne namirnice i njen hranjljivi i mineralni sastav obogaćen novostvorenim materijama.
Ovaj proizvod je dobijen alkoholno-sirćetnim vrenjem čuvene domaće sorte ’’Madžarke’’ sa dodatkom aromatičnog bilja.


Upotreba
Tradicionalno je u manjim količinama u užičkom i zlatiborskom kraju proizvodjen do pre 50-ak godina i korišćen u posebnim prilikama kao začin za kuvana jela i salate, dodavan u kačamak ili seckan crni luk.

U kulinarstvu se preporučuje kao visoko kvalitetan i posebno aromatičan dodatak za:
– Čorbe
– Kuvano povrće
– Salate
– Jela sa pirinčem
– U svim jelima makrobiotičke i veganske ishrane
– Sa morskom hranom
– Za spremanje soseva za ribu

Zdravstvene prednosti upotrebe šljivovog sirćeta:
-iako je kisela materija paradoksalno na organizam deluje alkalizirajuce
-snizava masnoće u krvi
-stimuliše varenje
-pomaže izbacivanje toksina iz organizma
-uklanja mamurluk
-pomaže kod trovanja hranom, proliva
-odlično preventivno sredstvo
-preporučuje se u turama mršavljenja jer topi masne naslage

Valja probati!

Ukoliko vam se dopada ovaj prozivod, isti možete poručiti pozivom na broj 062 296044.

Postavite Vaš komentar

Tagovi: čajevi sa imenom, sirće, šljivovo sirće

Članak se nalazi u kategoriji: lekovito bilje

Napišite komentar Otkaži odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa zvezdicom su obavezna.

Poslednji komentari

  • Владимир je postavio komentar na tekst
    Bakterije naše nasušne…
  • Иван je postavio komentar na tekst
    Glog – lekovita svojstva, kada se i kako koristi?
  • dr Aleksandar Ristić je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Branko je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Zoran Selaković je postavio komentar na tekst
    Umesto šetnje…. vožnja biciklom

Najnoviji tekstovi

  • Arnica montana
    objavljenjo: 18/06/22
  • Sirće od gloga, lekovitost uz dobar ukus
    objavljenjo: 29/01/22
  • Recepti sa šljivovim sirćetom
    objavljenjo: 03/05/21
  • Jagorčevina, jaglac – Primula veris
    objavljenjo: 02/12/20
  • Doktor iz Užica koji gaji lekovito bilje
    objavljenjo: 24/05/20

Najčitaniji tekstovi

  • Divlja kupina – čaj od lista i Englezi 14.9k pregleda
  • Biljni ekstrakti i neki postupci njihovog dobijanja 8.3k pregleda
  • Vrbovica – Ivan trava 7.4k pregleda
  • Šljivovo sirće – Zaboravljeni “Brend” Zlatiborskih sela 6.5k pregleda
  • Ekcem, jedan dobar starinski recept 5.9k pregleda
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
  • Portal prirode
  • Zelena brda
  • info@zelenabrda.rs
  • markteting@zelenabrda.rs
Footer Social Logo

postanimo prijatelji:

  • fb

2012 - 2025 © "Užičko bilje" "Zelena brda" Sva prava zadržana.
Sadržaj objavljen na Portalu "Zelena brda" ne sme se reprodukovati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti bez predhodne dozvole administratora.
Web stranicu izradio Milutin Milic