Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

Zelena brda

  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

postanimo prijatelji

  • fb

Promo

Brvnara na brdu
060/653-1-000

Brvnara na brdu Zlatar, Kokin brod

Otkup i prodaja lekovitog bilja
062/296-044

Otkup i prodaja lekovitog bilja

Udruženje "Užičko bilje"
064/168-0-303

Apartmani Ristić Zlatarsko jezero

Integralno heljdino brašno
062/296-044

Integralno heljdino brašno

Apartman Kokin Brod - Zlatar
060/653-1-000

Apartman Kokin brod, Zlatar

Uštipci od voća – Posni recept

autor: dr Aleksandar Ristić
objavljeno: 13/01/19
kategorija: gastronomija

“Fiat panis” ili hleba za svakog.

Uštipci od voća / Foto: Alekandar Ristić
Uštipci od voća / Foto: Alekandar Ristić
Nekada, kad hleb ispadne na zemlju, podigne se, čovek se prekrsti i poljubi ga. Toliko je bilo poštovanje prema ” hlebu našem nasušnom” .
Imati hleba i sa hlebom bio je ideal dobrog života mnogih generacija ne samo u Srbiji.
Danas zvuči čudno, ali  gladovala je i Evropa mnogo više nego što mislimo.
FIAT PANIS ili hleba za svakog bio je moto velike akcije sedamdesetih godina prošlog veka koju su vodile Ujedinjene Nacije u pokušaju da iskorene glad u svetu.
Krajnje niska cena ove namirnice nije razlog za njeno nipodaštavanje.
Da ostavimo na stranu rasprave o gojenju i glutenu, aditivima, gladnim očima i bahatosti i vidimo šta možemo uraditi sa bajatim hlebom.

PREZLA, skupa u prodavnicama. Dobije se kada se hleb osuši u rerni i samelje u običnom blenderu u prah.
Dve vekne tako mogu da stanu u običnu teglu. Zanimljivo?

Evo recepta za posni, brz i jednostavan slatkiš, zanimljivog ukusa.
Kad ga jednom probate, sušićete i taze hleb.

Uštipci od voća

Izrendati jednu veću jabuku, dodati i izgnječiti dve banane, izmesati dobro mikserom ,dodavati prezlu miksajući dok smesa ne počne da spada sa lopatica.
Ostaviti da odstoji 4-5 minuta, premesiti.
U smesu možete dodati po ukusu npr.cimet, kokos, rum ali savet je da za početak probate čist voćni ukus, pa da vidite kuda vas on kasnije vodi.
Napraviti kuglice, malo ih spljoštiti i izduziti.
Propžiti ih kratko na rastopljenom margarinu ili ulju da dobiju hrskavu koricu.
Posuti tople sa malo vanilinog šećera.

Sa tanjira nestaju velikom brzinom i podmuklo navode na razmišljanje o duploj meri.

 

Preporučujem!
Postavite Vaš komentar

Tagovi: posni recepti, posno, zdrava hrana

Članak se nalazi u kategoriji: gastronomija

Napišite komentar Otkaži odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa zvezdicom su obavezna.

Poslednji komentari

  • Владимир je postavio komentar na tekst
    Bakterije naše nasušne…
  • Иван je postavio komentar na tekst
    Glog – lekovita svojstva, kada se i kako koristi?
  • dr Aleksandar Ristić je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Branko je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Zoran Selaković je postavio komentar na tekst
    Umesto šetnje…. vožnja biciklom

Najnoviji tekstovi

  • Arnica montana
    objavljenjo: 18/06/22
  • Sirće od gloga, lekovitost uz dobar ukus
    objavljenjo: 29/01/22
  • Recepti sa šljivovim sirćetom
    objavljenjo: 03/05/21
  • Jagorčevina, jaglac – Primula veris
    objavljenjo: 02/12/20
  • Doktor iz Užica koji gaji lekovito bilje
    objavljenjo: 24/05/20

Najčitaniji tekstovi

  • Divlja kupina – čaj od lista i Englezi 14.9k pregleda
  • Biljni ekstrakti i neki postupci njihovog dobijanja 8.3k pregleda
  • Vrbovica – Ivan trava 7.4k pregleda
  • Šljivovo sirće – Zaboravljeni “Brend” Zlatiborskih sela 6.5k pregleda
  • Ekcem, jedan dobar starinski recept 5.9k pregleda
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
  • Portal prirode
  • Zelena brda
  • info@zelenabrda.rs
  • markteting@zelenabrda.rs
Footer Social Logo

postanimo prijatelji:

  • fb

2012 - 2025 © "Užičko bilje" "Zelena brda" Sva prava zadržana.
Sadržaj objavljen na Portalu "Zelena brda" ne sme se reprodukovati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti bez predhodne dozvole administratora.
Web stranicu izradio Milutin Milic