Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

Zelena brda

  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

postanimo prijatelji

  • fb

Promo

Brvnara na brdu
060/653-1-000

Brvnara na brdu Zlatar, Kokin brod

Otkup i prodaja lekovitog bilja
062/296-044

Otkup i prodaja lekovitog bilja

Udruženje "Užičko bilje"
064/168-0-303

Apartmani Ristić Zlatarsko jezero

Integralno heljdino brašno
062/296-044

Integralno heljdino brašno

Apartman Kokin Brod - Zlatar
060/653-1-000

Apartman Kokin brod, Zlatar

Slatko-ljuti sos od šumskih jagoda

autor: dr Aleksandar Ristić
objavljeno: 29/06/17
kategorija: gastronomija

Radoznalost uklanja predrasude

Slatko-ljuti sos od jagoda Foto: A. Ristić

Pre nekih 45 godina ukus divlje jagode mi je bio najlepši ukus celog detinjstva i mirnih, pomalo dosadnih letnjih raspusta.
Pre 35 godina jagode sa Centropromovim šlagom su bile apsolutni prolećni  hit.

A danas, zaražen virusom globalizacije, u kulinarskom eksperimentu, nad svojom omiljenom jagodom učinim nešto sto bih pre par godina smatrao za zločin.

Zaljutim jagode! I doživim klasični nokaut ovog voćnog Majka Tajsona!

PREPORUČUJEM!

Za početak sa pečenim lososom i pastrmkom.

A kasnije…

U 2 dl vode 70 g sećera, kuvati dok ne uvri na pola. Dodati 100 g pomešanih divljih i pitomih jagoda( dobro izgnječenih) i kuvati na jakoj vatri do željene gustine. Zatim dodati kašičicu karija (biber, đumbir, koriander, kim, kardamom, kurkuma), 2 kašicice ljute tučane paprike i 50 ml jabukovog sirćeta sa matičnjakom.

Kuvati jos 3-4 minuta uz stalno mešanje.

Postavite Vaš komentar

Tagovi: gastronomija, slatko-ljuti sos, šumske jagode

Članak se nalazi u kategoriji: gastronomija

Napišite komentar Otkaži odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa zvezdicom su obavezna.

Poslednji komentari

  • Владимир je postavio komentar na tekst
    Bakterije naše nasušne…
  • Иван je postavio komentar na tekst
    Glog – lekovita svojstva, kada se i kako koristi?
  • dr Aleksandar Ristić je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Branko je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Zoran Selaković je postavio komentar na tekst
    Umesto šetnje…. vožnja biciklom

Najnoviji tekstovi

  • Arnica montana
    objavljenjo: 18/06/22
  • Sirće od gloga, lekovitost uz dobar ukus
    objavljenjo: 29/01/22
  • Recepti sa šljivovim sirćetom
    objavljenjo: 03/05/21
  • Jagorčevina, jaglac – Primula veris
    objavljenjo: 02/12/20
  • Doktor iz Užica koji gaji lekovito bilje
    objavljenjo: 24/05/20

Najčitaniji tekstovi

  • Divlja kupina – čaj od lista i Englezi 13k pregleda
  • Biljni ekstrakti i neki postupci njihovog dobijanja 6.8k pregleda
  • Vrbovica – Ivan trava 6.5k pregleda
  • Šljivovo sirće – Zaboravljeni “Brend” Zlatiborskih sela 5.4k pregleda
  • Glog – lekovita svojstva, kada se i kako koristi? 4.8k pregleda
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
  • Portal prirode
  • Zelena brda
  • info@zelenabrda.rs
  • markteting@zelenabrda.rs
Footer Social Logo

postanimo prijatelji:

  • fb

2012 - 2023 © "Užičko bilje" "Zelena brda" Sva prava zadržana.
Sadržaj objavljen na Portalu "Zelena brda" ne sme se reprodukovati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti bez predhodne dozvole administratora.
Web stranicu izradio Milutin Milic