Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

Zelena brda

  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
Navigation logo
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije

postanimo prijatelji

  • fb

Promo

Brvnara na brdu
060/653-1-000

Brvnara na brdu Zlatar, Kokin brod

Otkup i prodaja lekovitog bilja
062/296-044

Otkup i prodaja lekovitog bilja

Udruženje "Užičko bilje"
064/168-0-303

Apartmani Ristić Zlatarsko jezero

Integralno heljdino brašno
062/296-044

Integralno heljdino brašno

Apartman Kokin Brod - Zlatar
060/653-1-000

Apartman Kokin brod, Zlatar

Riblje pljeskavice sa povrćem

autor: dr Aleksandar Ristić
objavljeno: 14/12/17
kategorija: gastronomija

Posno, ukusno, šareno

Riblje pljeskavice sa povrćem
Riblje pljeskavice sa povrćem Foto: A. Ristić
Ne volim oslić pržen u fritezi, taj neizostavni deo menija posnih slava, možda i zato što sam odrastao na ukusu rečne ribe, čuvene potočne pastrmke i klena iz Đetinje.
Sreća je imati dedu, još kad je dobar ribar I kulinar…
Ali postoji način da i oslić dobije  izraženiji ukus ribe koji nije neprijatan, a da nije opet nadjačan začinima što je česta greška u spremanju ribe.
Nesto krupniji komadići povrća u pripremi ovih pljeskavica sjajno ističu ukus ribe koji nije promenjen gnječenjem, kao što bi se promenio mlevenjem.
Bez preterivanja sa začinima, ali aromatičnija salata.

Evo i sastojaka:

600 g oslića
4-5 jelovnih kašika povrća za belu čorbu( šargarepa, grašak, krompir, boranija)
kriška hleba
1 jelovna kašika prezle
1 jelovna kašika ulja
Biber, beli luk u prahu, so po ukusu

1 kašičica Aleve paprike I lista peršuna.

Skuvati oslić u slanoj vodi, tako da kad voda provri kuvati 5 minuta, ocediti i ostaviti ribu da se ohladi.

Povrće kuvati u slanoj vodi 2 minuta kad voda provri.
Ostraniti kosti i izmrviti ribu prstima, dodati obareno i ohladjeno povrće, hleb prethodno potopljen u vodu i oceđen, prezlu, ulje i začine.
Riblje pljeskavice smesa
Riblje pljeskavice smesa
Umesati smesu nauljenim rukama i napraviti pljeskavice. Ne gnječiti mnogo da bi se sačuvali ukusi.
Pržiti na dobro zagrejanom ulju sa obe strane.

PREDLOG ZA SALATU

Iseckati glavicu crnog luka, tri čena belog luka, malo praziluka, dodati mlevenu majkinu dušicu, jabukovo sirće, ulje, biozacin, kašičicu meda i dobro izmesati.
Riblje pljeskavice predlog salate
Riblje pljeskavice predlog salate
Probali sa hladno ceđenim sokom od jabuke, šargarepe i cvekle.
Hladno ceđen sok
Hladno ceđen sok od jabuke, šargarepe i cvekle
Iako je sok bio hladan, toplo preporučujemo.
Postavite Vaš komentar

Tagovi: pljeskavice sa povrćem, posne pljeskavice, posno, povrće, riblje pljeskavice

Članak se nalazi u kategoriji: gastronomija

Napišite komentar Otkaži odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa zvezdicom su obavezna.

Poslednji komentari

  • Владимир je postavio komentar na tekst
    Bakterije naše nasušne…
  • Иван je postavio komentar na tekst
    Glog – lekovita svojstva, kada se i kako koristi?
  • dr Aleksandar Ristić je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Branko je postavio komentar na tekst
    Konzerviranje jaja
  • Zoran Selaković je postavio komentar na tekst
    Umesto šetnje…. vožnja biciklom

Najnoviji tekstovi

  • Arnica montana
    objavljenjo: 18/06/22
  • Sirće od gloga, lekovitost uz dobar ukus
    objavljenjo: 29/01/22
  • Recepti sa šljivovim sirćetom
    objavljenjo: 03/05/21
  • Jagorčevina, jaglac – Primula veris
    objavljenjo: 02/12/20
  • Doktor iz Užica koji gaji lekovito bilje
    objavljenjo: 24/05/20

Najčitaniji tekstovi

  • Divlja kupina – čaj od lista i Englezi 14.9k pregleda
  • Biljni ekstrakti i neki postupci njihovog dobijanja 8.3k pregleda
  • Vrbovica – Ivan trava 7.4k pregleda
  • Šljivovo sirće – Zaboravljeni “Brend” Zlatiborskih sela 6.5k pregleda
  • Ekcem, jedan dobar starinski recept 5.9k pregleda
  • početna
  • lekovito bilje
  • turizam
  • gastronomija
  • život
  • galerije
  • Portal prirode
  • Zelena brda
  • info@zelenabrda.rs
  • markteting@zelenabrda.rs
Footer Social Logo

postanimo prijatelji:

  • fb

2012 - 2025 © "Užičko bilje" "Zelena brda" Sva prava zadržana.
Sadržaj objavljen na Portalu "Zelena brda" ne sme se reprodukovati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti bez predhodne dozvole administratora.
Web stranicu izradio Milutin Milic